E-sport

E-sport eller som det egentligen kallas för, elektronisk sport, är ett relativt nytt begrepp som har dykt upp de senaste årtiondena. Sporten är samlingsnamnet för tävlingar som genomförs med hjälp av spelkonsoler eller datorer, då de som tävlar möter varandra i olika dataspel. Tävlingarna spelas genom att använda sig av internet, LAN-party, lokala nätverk eller om spelarna spelar på samma spelkonsol. Själva begreppet ”e-sports” myntades under 1990-talet i Sydkorea då spelet Starcraft lanserades.

För att hitta olika e-sportevenemang går det att söka på nätet, precis som om man skulle leta efter företag som Enklare.se för att låna pengar och så vidare online. Det behöver inte vara svårare än så för att hitta ett e-sportarrangemang i närheten där man bor. Dessutom kan det behövas ett lån om man ska ge sig ut på resor och ta del i e-sportturneringarna.

E-sport i Sverige

Svenskarna började tidigt att spela e-sports och har varit mycket duktiga sedan de började spela runt om i världen. Bland annat togs det en medalj i silver i Dataspel-VM 2001 i spelet Quake. Från början ansågs e-sport bara spelas av så kallade ”datanördar” men har alltmer blivit accepterat bland folk i allmänhet.

År 2011 skapades BarCraft STHLM, som är landets första Barcraft. En Barcraft är helt enkelt en sportbar där man kan se på olika e-sporter. Året efter sändes finaler direkt av både Starcraft II och Dota 2 i SVT, då tävlingarna genomfördes i Dreamhack-turneringen.

Det är inte bara i SVT som det går att se på e-sport, utan det livesänds bland annat av Aftonbladet, TV 4, TV6 och spelsajter. Under 2015 har det startats två gymnasieutbildningar som har en inriktning på e-sport. Utbildningarna finns i Märsta och Edsbyn, för de som skulle vara intresserade att gå en sådan utbildning.

Svenska landslaget i e-sport

Sverige har ett landslag som enbart tävlar i olika e-sporter och vårt land ligger bland de främsta inom Counter-Strike: Global Offensive. Laget har deltagit i EM och VM under åren 2015 och 2016 med mycket goda resultat. Kaptenerna för landslaget har varit Christopher Alesund och Markus Wallsten som är bland de bästa i Sverige.

Förutom Counter-Strike: Global Offensive har landslaget skickats iväg för att deltaga i VM för Tekken och League of Legends under 2016 och 2017. I år har Sverige fått ytterligare en chans att tävla inom Counter-Strike: Global Offensive och deltar i Nothern European Minor Championship 2018 och laget leddes av kapten Jakob Jansson.

Vadslagning

Förutom att Sverige deltar framgångsrikt i e-sport, så finns det möjlighet att kunna betta på e-sporter av olika de slag. Att spela på odds inom dessa sporter är väldigt populärt och det går att tjäna storkovan om man är riktigt duktig och kan mycket om e-sporterna.

Oavsett om man själv vill spela någon e-sport eller betta, innebär sporten att den inte bara är underhållande, utan också spännande!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sensational