Dota 2

Dota 2 är det andra spelet i en serie vars titel är en förkortning av Defence of the Ancient. Tekniskt sett hör det till en spelgenre som kallas för MOBA, Multiplayer Online Battle Arena. I Dota 2 möts två lag med fem spelare i vardera där varje spelare kontrollerar varsin karaktär (karaktärerna kallas för ”heroes”) med målsättningen att förstöra motståndarlagets hemmabas. Vid sidan av att slåss mot motståndarlaget brukar kartorna där fighterna sker också befolkas av neutrala monster som attackerar båda sidorna.

Dota 2 utvecklades av spelbolaget Valve och släpptes första gången år 2013. Spelet inspirerades av storsäljare som Starcraft och Warcraft och vidareutvecklar många koncept som först introducerades i de spelen. Charmen med Dota 2 ligger mycket i att dess upplägg borgar för komplexa matcher. Det finns många olika karaktärer att spela med och var och en har unika egenskaper. Vissa karaktärer är snabba men relativt svaga medan andra är starka och långsamma. På samma sätt fungerar karaktärernas magiska krafter där olika magier kompletterar och kontrar varandra. Det gör att lagen måste lägga ned stor möda och tid på att optimera sina laguppställningar för att på bästa sätt kontra vad motståndarlaget ställer upp med. Det här innefattar såklart också hårdvara, som kan inhandlas exempelvis på eStore och i andra elektronikbutiker online.

Dota 2 är ett av världens mest populära spel med miljontals spelare världen runt. Dess popularitet gör det också till ett av de mer lukrativa spelen inom e-sportvärlden. Numera arrangeras det mängder av stora turneringar årligen på varje kontinent, mest populärt är spelet dock i Sydkorea och Japan. En professionell Dota 2-spelare har möjligheten att tjäna hundratusentals kronor årligen, ibland miljontals kronor. Svenske Gustav Magnusson tog år 2017 hem dryga två miljoner kronor när han spelade Dota 2 i the Kiev Major. Inte dåligt för en hobby som nog många föräldrar inte var så förtjusta i att deras barn ägnade mycket tid åt i början av 2000-talet.

 

Så är det ju allt som oftast med nymodigheter, det tar ett tag för världen i stort att hamna i fas. Men precis som redan nämnts är Dota 2 ett komplext spel. Det kräver en hel del för att bli tillräckligt duktig på det för att kunna räkna sig som proffs vilket, som togs upp ovan, avspeglar sig i vinstsummorna som fortsätter att växa i de allra största turneringarna.

E-sport har kommit att bli väldigt populärt i största allmänhet under senare år och Dota 2 är som redan berörts, ett av de mest framgångsrika spelen. Om än att få e-sportare är att räkna som folkliga i nuläget så finns det ändå hopp. Bland de mest välkända svenska e-sportarna finns exempelvis Dota 2-laget Alliance som slog igenom stort då de vann en av e-sportvärldens största tävlingar The International år 2013.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sensational