Counter-Strike

 

Counter-Strike är onlinespelet som hade ett stort inflytande på en hel generation. När det släpptes 1999 fanns det inte ett lika stort utbud av tv- och datorspel som idag. Det gällde särskilt inom genren FPS – first-person shooter. Där slog Counter-Strike ned med buller och brak och blev omedelbart en enorm succé. Då släpptes spelet till Windows och var ett av de första spelen på marknaden i sitt slag. Snart hade spelet spridit sig till olika delar av världen och det fanns många nya entusiaster som hängav sig åt Counter-Strike. Det är fallet än idag när CS fortsätter att locka nya fans till datorerna.

En del i Counter-Strikes framgång är dess intuitiva regler. Här finns inga särskilt avancerade banor eller historier som spelaren måste gå igenom. Istället handlar det om att vinna mot det andra laget och se till att antingen avstyra en attack eller detonera en bomb. Till sin hjälp har spelarna olika vapen. De enkla reglerna var till spelets fördel eftersom det lät nybörjare prova spelet utan att ha någon tidigare erfarenhet av datorspel. På så sätt är Counter-Strike ett av de enklaste spelen att förstå och spela.

iStock_50613718_SMALLFör att bli riktigt duktig krävs det dock mycket träning och talang. Totalt har Counter-Strike sålts i över 25 miljoner exemplar och det har lett till att det numera finns flera proffs i sporten. E-sport växer stadigt och Counter-Strike är ett av de populäraste spelen på olika turneringar. Den stora sammankomsten Dreamhack i Jönköping brukar ofta locka till sig de bästa Counter-Strike-spelarna liksom många supportrar och intresserade. Dessutom är Counter-Strike stort i Asien dit många svenska proffs beger sig för att spela turneringar och ligga på träningsläger.

Sedan 1999 har Counter-Strike kommit ut i flera nya versioner. Under årens lopp har den tekniska utvecklingen förstås tagit enorma steg och de nya släppen har reflekterat det. Med bättre grafik och spelkontroll är dagens CS-spel mer sofistikerade. Ändå är de grundläggande idéerna desamma med en tonvikt på enkelhet och spelglädje. Numera finns spelet också till såväl Playstation som Xbox liksom olika operativsystem på datorn, som Linux, Windows och Mac. Det har gjort att ännu fler fans har kunnat hitta till spelet.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sensational